Coverfoto - humanisme
Jacques-Louis David: Les Sabines, 1799 (Louvre)

Af Rune Engelbreth Larsen

Humanismen er et fundament i den vesteuropæiske kulturånd, der har rødder i antikken, men er rundet af renæssancens pluralisme og oplysningstidens friheds- og tolerancetradition. Foredraget belyser, hvordan multikulturelle samfund med religiøs tolerance historisk har været reglen, mens monokulturelle samfund faktisk har været undtagelsen de seneste 5.000 år. Hverken historisk eller aktuelt er det inklusion og kulturel mangfoldighed, der skaber konflikter, men eksklusion og intolerance …

Hvad er frihed, tolerance og humanisme egentlig, og hvori består truslerne imod denne treenighed i en tidsalder med både terror og retssikkerhedsbrud?

Med udgangspunkt i lettilgængelig historieformidling og nutidens politiske debat belyses frihed og tolerance hele vejen fra de første skridt af Homo sapiens på den afrikanske savanne for små 200.000 år siden og i oldtidens kulturer over frihedsbegrebets italesættelse i det antikke Grækenland, renæssancen og oplysningstiden – og frem til det 21. århundredes aktuelle problemstillinger.

Hvordan forholder vi os til frihed og tolerance i en tid, hvor retssamfundet er under pres, og hvor terror og internationale konflikter tegner dele af den globale virkelighed? Radikale kræfter insisterer på et kulturopgør mellem islam og Vesten, og foredraget forsøger at demonstrere, hvordan den vesteuropæiske kulturarvs friheds- og toleranceforståelse fra renæssancen og oplysningstiden kan være nøglen til at undgå konflikternes eskalering.

Jeg har beskæftiget sig med den kulturhistoriske baggrund for temaerne i bøgerne Renæssancen og humanismens rødder (2006), Oplysning og tolerance (2009) og Frihed og retfærdighed (2011) såvel som i den offentlige debat siden midten af 1990’erne.

Praktiske detaljer, bestilling og pris > kontakt Rune Engelbreth Larsen

 

ANBEFAL OG DEL Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone