Rune Engelbreth Larsen (foto: Tommi Larsen, 1972)
Rune Engelbreth Larsen (foto: Tommi Larsen, 1972)

Jeg er idéhistoriker, forfatter, foredragsholder, naturfotograf og digter. Og ikke mindst min hustrus mand, mine børns far, min søsters bror og mine forældres søn – og så videre.

Født i Glostrup i 1967, opvokset i Bramming 1972-1985, student ved Ribe Katedralskole i 1986 og cand.mag. ved Aarhus Universitet i 1998. Gift siden 1994 og far til tre. Kommentator ved Politiken 2004-2016, tidligere medlem af bestyrelsen i Dansk PEN og nuværende medlem af Etisk Råd og Hovedbestyrelsen i Danmarks Naturfredningsforening.

Det grundlæggende humanistiske omdrejningspunkt for mit forfatterskab er fortrinsvis beskrevet i en trilogi, der består af bøgerne Renæssancen og humanismens rødder (2006), Oplysning og tolerance (2009) og Frihed og retfærdighed (2011). Dette perspektiv er før og siden suppleret og eksemplificeret i det meste af mit øvrige forfatterskab og nogle tusind essays, artikler, klummer og blog-indlæg.

Humanistisk trilogi

De seneste samfundskritiske udløbere heraf er bøgerne Nullerne – humanistisk værdikamp (2012), der rummer en vifte af kritiske analyser af den politiske udvikling i 2001-2011, og Ledighed og ledighad – kritisk analyse af et politisk normskred (2013), der ser nærmere på den omsiggribende tendens til at mistænkeliggøre landets ledige.

Som ordet antyder, er humanisme en anskuelse, der har mennesket som unikt individ i centrum, men derudfra selvfølgelig også perspektiverer samfund, kultur og natur. Og har kulturhistorien og dens betydning for det moderne samfund været et omdrejningspunkt i mit forfatterskab og mine øvrige skriver siden midten af 1990’erne, har natur og naturhistorie suppleret det siden slutningen af nullerne.

Rune Engelbreth Larsen: Den danske naturs genkomstI tilknytning til udarbejdelsen af min bog Danmark er en kvinde – på genopdagelse i den danske natur (2009) blev Danarige.dk lanceret i 2008 og Naturzonen.dk i 2018, især med fokus på naturfotografier, artikler og forslag til vildere natur i Danmark. Sidstnævnte som opfølgning på bogen Vildere vidder i dansk natur (2017), der belyser potentialet for vildere dansk natur på naturligere præmisser. i 2018 blev jeg kåret som Årets Skovven af foreningen Verdens Skove.

Med udgangspunkt i naturens arts- og oplevelsesrigdom har jeg fotograferet i talrige danske naturområder. Jeg har bl.a. leveret naturfotos til dagbladet Politiken, Danmarks Naturfredningsforening, Verdensnaturfonden (WWF), Den Danske Naturfond og Verdens Skove, og i 2012 fik jeg antaget et par fotografier til landets første censurerede fotoudstilling på Danmarks Fotomuseum. Læs mere > Øjet og objektivet i naturen

Rune Engelbreth Larsen (portræt: Hans Krull, 2011)
Rune Engelbreth Larsen (portræt: Hans Krull, 2011)

Naturen er også et af de tydelige omdrejningspunkter i mine digte. I 2010 udkom debut-digtsamlingen Danmarks krans, ligeledes med egne naturfotografier, og senere fulgte hjemmesiden Polifilo.dk som fast hjemsted for min poesi og i 2012 digtsamlingen Cirklen og tangenten. I 2019 udkommer Ararat – digte om ånd, natur og kultur.

På nettet er de forskellige perspektiver og temaer opdelt i tre delvist overlappende rum: idéhistoriske og politiske vinkler på samtiden og historien (Humanisme.dk), vinkler på naturens oplevelsesrigdom i ord og billeder (Danarige.dk og Naturzonen.dk) og poetiske vinkler på livet og verden (Polifilo.dk).

Som digter knytter jeg an til poesiens historiske rødder og har bl.a. digtet en sonetkrans og introduceret sonetringen som særegen genre – én sonet, der kan læses ‘oppefra’ og ‘nedefra’ som to sonetter, f.eks. digtet »Solhverv«. I 2012 var min sonet »Elskovsskoven« en af vindersonetterne, der blev dramatiseret og opført i Det Røde Rum på Det Kongelige Teater som ekstraarrangement til instruktøren Elisa Kragerups forestilling »Sonetter – frit efter Shakespeares kærlighedsdigte«.

Læs mere > Derfor poesi med rim og rytme i: Apologi

Som foredragsholder er mine emner lige så forskellige som mine bøger – om natur og naturoplevelser, om politik og marginalisering, og om kultur og idéhistorie.

Læs mere > Foredrag af Rune Engelbreth Larsen

 

ANBEFAL OG DEL Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone