Rune Engelbreth Larsen om
Rune Engelbreth Larsen

Jeg er idéhistoriker, forfatter, foredragsholder, naturfotograf og digter. Og ikke mindst min hustrus mand, mine børns far, min søsters bror og mine forældres søn.

Født i Glostrup i 1967, opvokset i Bramming 1972-1985, student ved Ribe Katedralskole i 1986 og cand.mag. i idéhistorie og religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i 1998. Gift siden 1994 og far til tre skønne børn.

Rune Engelbreth Larsen (foto: Tommi Larsen, 1972)
Rune Engelbreth Larsen (foto: Tommi Larsen, 1972)
Humanistisk trilogi

Kommentator ved Politiken 2004-2016, medlem af bestyrelsen i Dansk PEN 2006-2015 og udpeget til Etisk Råd 2017-2022. Medlem af Repræsentantskabet i Danmarks Naturfredningsforening siden 2014 og af Naturfagligt Udvalg i samme forening siden 2022.

Det grundlæggende humanistiske omdrejningspunkt for mit forfatterskab er fortrinsvis beskrevet i en trilogi, der består af bøgerne Renæssancen og humanismens rødder (2006), Oplysning og tolerance (2009) og Frihed og retfærdighed (2011).  

Dette perspektiv er før og siden suppleret og eksemplificeret i det meste af mit øvrige forfatterskab og nogle tusind essays, artikler, klummer og blog-indlæg.

Som ordet antyder, er humanisme en anskuelse, der har mennesket som unikt individ i centrum, men derudfra selvfølgelig også perspektiverer samfund, kultur og natur. Og har kulturhistorien og dens betydning for det moderne samfund været et omdrejningspunkt i mit forfatterskab og mine øvrige skriver siden midten af 1990’erne, har natur og naturhistorie suppleret det siden slutningen af nullerne.

Da jeg var 5-6 år gik jeg meget op i fugle, og min yndlingsfugl var uden sammenligning vandrefalken, verdens hurtigste. Desværre gled interessen mig af hænde i folkeskolen, og først omkring en alder af 40 genfandt jeg den via kameraet, skrev bogen Danmark er en kvinde – på genopdagelse i dansk natur (2009), og lige siden har Naturen være en nær ven.

Danmarks genforvildede natur

I tilknytning til udarbejdelsen af denne og efterfølgende naturbøger søsatte jeg Danarige.dk i 2008 og Naturzonen.dk i 2018, især med fokus på naturfotografier, artikler og forslag til vildere natur i Danmark. 

Naturzonen.dk er især knyttet til mine naturbøger, senest Naturnationalparker og de store dyrs genkomst (2023), der belyser potentialet for vildere dansk natur på naturligere præmisser. I tidligere bøger har jeg lanceret konceptet naturnationalpark, og i 2020-22 besluttede den socialdemokratiske regering og støttepartierne i Rød Blok at udpege og etablere 15 naturnationalparker.

I 2018 havde jeg den store glæde og fornøjelse at blive kåret som Årets Skovven af miljø- og naturforeningen Verdens Skove, selv om jeg er aktiv som hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening.

Med udgangspunkt i naturens arts- og oplevelsesrigdom har jeg fotograferet i talrige danske naturområder. Jeg har bl.a. leveret naturfotos til dagbladet Politiken, Danmarks Naturfredningsforening, Verdensnaturfonden (WWF), Den Danske Naturfond og Verdens Skove, og i 2012 fik jeg antaget et par naturfotografier til landets første censurerede fotoudstilling på Danmarks Fotomuseum.

Rune Engelbreth Larsen (portræt: Hans Krull, 2011)
Portrætmaleri (Hans Krull, 2011)

Naturen er også et af de tydelige omdrejningspunkter i mine digte. I 2010 udkom debut-digtsamlingen Danmarks krans, ligeledes med egne naturfotografier, og senere fulgte digtsamlingerne Cirklen og tangenten (2012) og  Ararat (2019).

I 2022 udkom min seneste digtsamling Egosaurus – digte om natur, corona-krisen, biodiversitets- og klimakrisen m.m.

Som digter knytter jeg an til poesiens historiske rødder og har bl.a. digtet en sonetkrans og introduceret sonetringen som særegen genre. Én sonet, der både kan læses ‘oppefra’ og ‘nedefra’ som to sonetter, som jeg f.eks. har anskueliggjort det i en Youtube-version af digtet “Solhverv“.

I 2012 var min sonet »Elskovsskoven« en af vindersonetterne, der blev dramatiseret og opført i Det Røde Rum på Det Kongelige Teater som ekstraarrangement til instruktøren Elisa Kragerups forestilling »Sonetter – frit efter Shakespeares kærlighedsdigte«.

Som foredragsholder afspejler mine emner forskelligheden i mine bøger – om natur og naturoplevelser, om politik og marginalisering, og om kultur og idéhistorie. I dag er det især billedforedrag om vildere natur i Danmark, digtoplæsning og kulturhistoriske foredrag om frihed og humanisme fra oldtiden til i dag, som jeg holder foredrag om.

Læs mere > Foredrag af Rune Engelbreth Larsen

Læs også > Aflønnes forfattere og foredragsholdere med chokolade?

Besøg også > Rune Engelbreth Larsens webshop Poliphilo